8 великих загадок історії, відповідь на які шукали десятиліттями. І знайшли

Сигнали з космосу, звуки з дна океану, древні статуї і загадкові ієрогліфи – все це змушує нас уявляти неймовірне, але лише до того моменту, поки ми не дізнаємося всі відповіді.

Ми розповімо про 8 великих таємниць, які наука не так давно розгадала.

1. Інопланетний сигнал «Wow!»

© wikimedia

Загадка: У 1997 році був спійманий дивний сигнал з далекого космосу. Він був настільки несподіваним і унікальним, що вчені назвали його просто «Вау!». Весь цей час звук намагалися розшифрувати, дізнатися, з якої галактики він прибув, і зловити його знову, але це не вдавалося. Тому багато хто став вважати, що сигнал надійшов до нас від прибульців.



Відповідь: Але дослідження 2017 року зруйнувало всі надії: з’ясувалося, що джерелом сигналу є водень на поверхні комет 266P / Christensen і 336P / Gibbs, транзит яких в сузір’ї Стрільця проходив якраз 15 серпня 1977 го і 27 липня 2017 року. Якщо просто, то таємничий сигнал був природним явищем, викликаним двома кометами, що проходять.

2. Ревіння з глибин океану

Загадка: Інший дивний звук лунав із глибин Тихого океану. У 1997 році датчики зафіксували ультранизькочастотний звук, схожий на ревіння. Судячи з пройденої звуком відстані, істота, що видала його, була набагато більшою за синього кита. А любителі міфології з’ясували, що координати джерела знаходяться недалеко від того місця, яке Говард Лавкрафт вказав для підводного міста Р’льех, де спить Ктулху.
Відповідь: В той час як криптозоологи фантазували про підводне чудовисько гігантських розмірів, Національне управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) з’ясувало, що подібне ревіння видає шельфовий льодовик, що відколовся від Антарктиди і шкрябає по дну океана. Вони навіть зловили другий такий самий сигнал.

3. Величезні статуї з острова Пасхи

© National Geographic / @YouTube © depositphotos

Загадка: Майже 300 років історики і археологи не могли зрозуміти, як примітивні остров’яни, у яких не було нормальних інструментів, обробляли гігантські моноліти вагою до 82 тонн, тягли їх кілька кілометрів і ставили вертикально.

Відповідь: Давні кам’яні статуї не будувалися за допомогою чарівників, а витісувалися з каменю в одній частині острова і переносилися в іншу. Сюжет від National Geographic демонструє, як за допомогою командної роботи і простих пристроїв можна перетягнути кам’яну статую вагою 90 тонн на кілька кілометрів.

4. Зображення сучасної техніки у храмі Сеті I

© Hidden Wisdom / @twitter

Загадка: Єгипетські ієрогліфи, знайдені в храмі Сеті I в Абідосі, мають дивний вигляд. Вони зображують щось схоже на вертоліт, дирижабль і підводний човен. Ця знахідка викликала багато суперечок серед єгиптологів і археологів. Деякі з них стверджували, що ієрогліфи показують стародавні вертольоти, підводні човни і літаки.
Відповідь: Нещодавно один з ентузіастів-істориків виявив, що ці ієрогліфи – насправді імена Сеті I і його сина Рамзеса II, які накладені один на одного. Просто ім’я Рамзеса II було вирізане поверх імені батька після його смерті.

5. Як виглядає Бенксі?

© Miquel C. / @flickr © Daily Mail / Peter Dean Rickards

Загадка: Бенксі (Banksy) – псевдонім англійського вуличного художника, політичного активіста і режисера. Він практично невловимий і не розкриває своєї особистості, тому навколо його біографії досі ведеться багато суперечок.

Відповідь: Не так давно вчені з Лондонського університету королеви Марії за допомогою технологій профілювання злочинців звузили коло підозрюваних і з’ясували справжнє ім’я Бенксі – Робін Каннінгем. Це підтверджується таємним способом життя і видом діяльності самого Робіна. Але поки сам Робін цього не визнає, сказати точно не можна.

6. Куди зникли майя

© Apocalypto / @Icon Productions LLC.

Загадка: Майя – стародавня цивілізація з розвиненою писемністю, мистецтвом, архітектурою, математикою і астрономією. Це був великий і процвітаючий народ, який несподівано покинув свої кам’яні міста і пішов. І ніхто не знав чому.

Відповідь: В дослідженні, опублікованому на сайті Національної академії наук, вчені з’ясували, що майя спалювали і вирубували все більше лісів, щоб очистити землю для сільського господарства, але їм також потрібно було й багато дерева для приготування будматеріалів. Через швидке збезлісення і подальшої посухи майя довелося покинути півострів, щоб уникнути голоду.

7. Розуельський інцидент з НЛО

© in-space

Загадка: У 1947 році в Розуеллі (США) впало щось, що довгий час вважали НЛО. Задовільної відповіді від уряду так і не надійшло, тому ця історія стала причиною суперечок і стала обростати чутками про зелених чоловічків.

Відповідь: На фото – радіолокаційна ціль від радара. У той час йшла холодна війна і ВПС США працювали над проектом повітряної кулі «Могул» для спостереження за радянськими ядерними випробуваннями. Один з таких апаратів впав і вибухнув, викликавши ажіотаж, а оскільки проект був секретний, це породило безліч чуток.

8. Кола на полях

© wikimedia © kurofukin / @twitter

Загадка: Кола на полях – ще одна загадка, яку прирівнюють до витівок інопланетян. Звідки вони з’являються? Навіщо? Невже люди можуть створювати такі складні конструкції за одну ніч?

Відповідь: Було з’ясовано, що навіть найскладніші геометричні фігури на полях можна створити за допомогою таких інструментів, як мотузка, драбина і дерев’яна дошка. The Telegraph навіть опублікував інструкцію, як зробити коло на полі.

За матеріалами Всвіті

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини