Назвав батька поліцаєм: Білецький програв у суді Медведчуку

Опубліковану думку у блозі колишнього нардепа визнано недостовірною інформацією

Народний депутат і голова політради «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук виграв суд у колишнього нардепа, лідера «Національного корпусу» Андрія Білецького та видання «Українська правда» у справі захисту честі, гідності та ділової репутації.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на рішення Печерського райсуду Києва від 8 травня.



Підставою для позову стала публікація Білецького у розділі «Блоги» під заголовком «Свято для ветеранів, чи свято для колаборантів?», розміщена 9 травня 2019 року. Зокрема, він написав таке: «Батько нинішнього головного провідника російських інтересів в Україні Віктора Медведчука був поліцаєм в окупованому селі. Як свідчать розсекречені документи, він не був ні ОУНівцем, ні партизаном».
Скріншот допису Білецького

Скріншот допису Білецького

На думку Медведчука, ця інформація є не достовірною і має бути спростована. На підтвердження свого позову він надав ряд документів.

Як з’ясувалося, у квітні 1944 року батька Медведчука було звинувачено у контрреволюційній націоналістичній діяльності, в тому числі у злочинах, передбачених ст.ст.58/2, 58/10, ч.2 ст.58/11 КК РРФСР. Воєнний трибунал Першої танкової армії засудив його до восьми років ув`язнення і чотирьох років заслання.

Водночас у липні 1995 року начальник відділу військової прокуратури Центрального регіону України, полковник юстиції А. Амонс склав висновок, що дії батька Медведчука не мають складу злочину, передбачені статтями 54-2 і 54-11 КК УРСР. Тому він засуджений необґрунтовано і підлягає реабілітації. Також у висновку зазначено, що на нього поширюється дія ст.1 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» від 17 квітня 1991 року.

Суд зауважив, що ані Білецький, ані «Українська правда» не скористалися правом надати свої відзиви на позов нардепа від ОПЗЖ. Це підтверджують повернені конверти, якими суд сповістив відповідачів про відкриття провадження у цивільній справі.

Таким чином, Печерський райсуд дійшов висновку, що викладена в спірній статті інформація щодо батька Віктора Медведчука є недостовірною і порушує особисті немайнові права позивача. Також суд зобов’язав ЗМІ спростувати цю інформацію.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів.

Раніше екснардеп Андрій Білецький вимагав арештувати Віктора Медведчука за спробу організувати телеміст між українським телеканалом NewsOne і російським телеканалом «Росія 24». Телеміст мали намір провести у липні 2019 року, але його довелося скасувати через вкрай негативну реакцію з боку громадськості, СБУ, Нацради з питань телебачення та радіомовлення та президента України Володимира Зеленського.

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини