Коронавірус: чому вітамін D важливий на карантині і з чим його їдять?

Управління охорони здоров’я Англії рекомендувало щодня приймати вітамін D навесні і влітку, поки триває карантин.

Зазвичай ми отримуємо його в достатній кількості, коли проводимо час на вулиці, оскільки вітамін виробляється, коли відкриті ділянки нашої шкіри опиняються під впливом сонячних променів, – повідомляє BBC News.

Його ще називають “вітаміном сонця” і, поряд з деякими іншими, вітамін D допомагає нашому організму боротися з інфекціями, що особливо важливо під час нинішньої пандемії.



Кому ж корисно приймати вітамін D?

Рекомендації
Ще до початку епідемії коронавируса британцям було рекомендовано приймати 10 мкг вітаміну D щодня в зимові місяці (з жовтня по березень) або цілий рік, якщо вони не проводять на вулиці достатньо часу.

Однак у нинішній ситуації, коли всім наказано сидіти по домівках, нестача цього важливого вітаміну може відчуватися гостріше.

Англійські фахівці рекомендують приймати вітамін D в таблетках або капсулах цілий рік:

  • якщо ви майже не буваєте на вулиці, наприклад, якщо ви змушені берегтися за станом здоров’я (після операції на серці, перенесення важких захворювань тощо)
  • якщо ви мешкаєте в будинку для людей похилого віку
  • якщо ви зазвичай носите закритий одяг, коли виходите на вулицю

Люди з темним кольором шкіри також можуть недоотримувати “сонячного вітаміну”, навіть якщо вони регулярно проводять деякий час на вулиці.

Эксперты говорят, что витамин D имеет противовоспалительное воздействие на организм

Влада Шотландії та Уельсу випустили такі ж рекомендації.

“На жаль, оскільки коронавірус продовжує впливати на наше життя, багато хто з нас проводить на повітрі дуже мало часу, – говорить Сара Станнера з Британського фонду дієтологів. – Зараз дуже важливо дотримуватися всіх рекомендацій уряду і залишатися вдома, але в той же час багато хто з нас недоотримує сонячних променів, а це означає, що ми повинні стежити за тим, щоб в організмі не виникла нестача вітаміну D “.

Навіщо нам потрібен вітамін D?
Вітамін D зміцнює зуби, кістки і м’язи.

Його нестача в ранньому дитинстві може викликати рахіт – недорозвинення кісток і деформацію скелета, а у дорослих – остеомаляцію, розм’якшення кісток через недостатню їх мінералізації, так званий “рахіт дорослих”.

Згідно з деякими дослідженнями, цей вітамін допомагає нам боротися зі звичайними застудами та грипом, хоча немає достовірних даних про те, що вітамін D підвищує імунітет.

Деякі дослідження пов’язують низький рівень вітаміну D і сезонну депресію. Є навіть дані, які говорять про те, що брак цього вітаміну може впливати на діяльність нервової системи і психічне здоров’я.

Можна його приймати у великих дозах?
Цього робити не варто. Хоча вітамін D у вигляді харчових добавок вельми нешкідливий, але якщо приймати його щодня і багато, то в довгостроковій перспективі це може завдати шкоди.

Безпечні дози такі:

  • діти у в іці від 1 року до 10 років – не більше 50 мкг в день
  • немовлята до 12 місяців – не більше 25 мкг в день
  • дорослі – не більше 100 мкг в день, а в складі біодобавок – 10 мкг в день

У деяких випадках, якщо у пацієнта діагностовано дефіцит вітаміну D, лікар може прописати більш високі дози.

При деяких захворюваннях, наприклад, хворобах нирок, приймати вітамін D не рекомендується.

Чи може він захистити від коронавируса?
Ні не може. Немає жодних свідчень того, що цей вітамін якось захищає від інфікування коронавірусом.

Проте фахівці вважають, що під час пандемії він не марний.

Вітамінні добавки з вмістом вітаміну D поліпшать самопочуття тих, у кого його недостатньо в організмі.

Деякі експерти бачать взаємозв’язок між нестачею вітаміну D в організмі і більш важким перебігом хвороби, в разі зараження коронавірусом. У той же час у таких пацієнтів часто бувають і інші причини для ускладнень, тому тут поки важко зробити однозначний висновок.

Іспанські та французькі медики зараз проводять клінічні випробування на предмет того, чи допомагає вітамін D пацієнтам з коронавирусною інфекцією.

Як вказує британський професор медицини Джон Родс, вітамін D має протизапальні властивості.

Крім цього, як свідчать деякі дослідження, він може кілька пригнічувати імунну реакцію організму на віруси.

Це може бути важливо для тих тяжкохворих пацієнтів з коронавірусів, у яких вірусна пневмонія легень викликає цитокіновий шторм – гостру реакцію імунної системи. Однак, як зазначає професор Родс, поки цей взаємозв’язок вивчено мало.

D2 або D3 і скільки його треба?
Вітамін D у вигляді таблеток або капсул, самостійно або в складі мультивітамінів, продається в аптеках, супермаркетах і магазинах здорової їжі. Для немовлят вітамін D буває у вигляді крапель.

Експерти нагадують, що не треба купувати відразу в запас, щоб не створювати дефіциту.

У більшості випадків на упаковці цей вітамін вказується як D2 або D3.

Різниця в тому, що D2 (ергокальциферол) синтезується з рослин, а D3 (холекальциферол) – шляхом ультрафіолетового опромінення, тобто так само, як це відбувається в нашому організмі.

Дослідження показали, що форма D3 більш ефективна, тому рекомендації найчастіше схиляються в його користь.

Чи достатньо його в їжі?

В пище витамина D мало, но некоторые производители добавляют его в свои товары, например, в хлопья для завтрака

Незважаючи на свою назву, вітамін D насправді – гормон, який відповідає за засвоєння організмом кальцію.

Його немає майже ніде, крім жирних сортів риби і яйцях, проте під впливом ультрафіолетових променів наша шкіра виробляє власний гормон зі звичайного холестерину.

Деякі виробники додають синтезований вітамін в йогурти, пластівці для сніданку і маргарин.

Як зрозуміти, що його не вистачає?
“Потреба в сонячному світлі в літні місяці дуже індивідуальна і залежить як від кольору шкіри і кількості жиру в тілі, так і того, наскільки швидко організм будує кістковий скелет. Це дуже складний процес”, – говорить історик медицини Роберта Бивні з Уорікського університету.

Саме тому визначати, чи достатньо у вас в організмі вітаміну D, необхідно не за симптомами, а за допомогою аналізу крові.

Чи не піти позасмагати?
Отримати занадто велику дозу вітаміну D, загоряючи на сонці, неможливо, а ось отримати опік – цілком ймовірно, тому важливо не перестаратися і захищати свою шкіру від опіків за допомогою сонцезахисних кремів або одягу.

Що робити дітям і вагітним?
Рекомендації медиків такі:

  • діти від народження до 1 року повинні отримувати щодня 8,5-10 мкг вітаміну D
  • немовлятам на штучному вигодовуванні не треба давати ніяких добавок, оскільки дитяча суміш вже містить вітамін D – але тільки до тих пір, поки вони не стануть отримувати менше 500 мл дитячої суміші в день
  • діти від 1 року до 4-х років повинні отримувати 10 мкг в день
  • вагітні та жінки також повинні отримувати 10 мкг в день
Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини