Вчені допускають зв’язок смертності від коронавірусу з забрудненням повітря

15% смертей від COVID-19 можуть бути пов’язані із забрудненням повітря.

170 тисяч жертв коронавірусу могли б вижити, якби повітря у їхніх країнах не було таким токсичним.

Спеціалісти заявляють, що 15% смертей від COVID-19 можуть бути пов’язані із забрудненням повітря. І Україна входить в 20 країн, де цей показник найвищий.

Такий варіант допустила міжнародна група вчених, дослідження якої опубліковане в журналі “Cardiovascular Research“.



Вчені дійшли висновку, що отруйні пари, які виділяють машини та велика промисловість, роблять людей більш вразливими до COVID-19.

Попередні дослідження пов’язували із забрудненням повітря близько 7 мільйонів смертей у світі щороку. Зазначалося, що погане повітря погіршує такі захворювання, як гіпертонія, ішемічна хвороба серця, діабет та астма.

У цьому дослідженні, щоб вирахувати показник в 15%, вчені використовували математичне моделювання.

Дослідники уточнюють, що ці цифри не означають, що забруднення повітря безпосередньо спричинило смерть від COVID-19 – хоча вони не виключають цього.

Незалежні вчені, реагуючи на ці висновки, заявили, що зарано підраховувати кількість смертей, які могли бути наслідком забруднення, але вони визнають, що такі оцінки цілком можливі.

Оцінки вчених такі: 

27% смертей у Східній Азії можуть бути пов’язані із забрудненням повітря,
17% – у Північній Америці,
19% – у Європі загалом.
29% – у Чехії,
28% – у Польщі,
27% – у Китаї,
27% – у Північній Кореї,
27% – у Словаччині,
25% – у Німеччині, Угорщині, Австрії та Білорусі,
21% – в Україні.

Якщо вірити результатам, то в Україні із забрудненістю повітря можна пов’язати смерть 1418 осіб.

Дослідник професор Томас Мюнцель з Університету Йоганнеса Гутенберга та Німецького центру серцево-судинних досліджень у Майнці зазначає, що забруднюючі частинки, які люди вдихають з повітрям, викликають запалення та пошкодження артерій.

Це подразнює внутрішню оболонку артерій, ендотелій і призводить до звуження та жорсткості артерій. Вже наявне пошкодження судин може призвести до підвищеного ризику серйозного захворювання на COVID-19.

“Якщо і тривалий вплив забруднення повітря та зараження вірусом COVID-19 поєднуються, то ми маємо додатковий негативний вплив на здоров’я, особливо на серце та судини, що призводить до більшої вразливості та меншої стійкості до COVID-19. Якщо у вас вже є хвороби серця, то забруднення повітря та коронавірусна інфекція спричинять проблеми, які можуть призвести до інфарктів, серцевої недостатності та інсульту”, – зазначив Мюнцель.

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини