Несмачною кава може вийти через помилки у її приготуванні.
Філіжанка кави — улюблений ранковий ритуал мільйонів людей. Однак зварити її вдається не усім. Коли ми варимо каву самостійно, вона чомусь не виходить такою ж смачною, як у кав’ярні. Гадаєте, уся справа у якості кави і професійному обладнанні? Не зовсім так. Просто багато людей не знають найпростіших правил, і день у день роблять одні й ті самі помилки, інформує Ukr.Media.
Неправильна температура води
Зазвичай кавоварки крапельного типу (найпоширеніші серед споживачів) не досягають необхідної температури (95 градусів). Але саме така температура потрібна для приготування запашної кави. Краще використовувати френч-прес. Він коштує дешевше, ніж більшість кавоварок, а кава виходить у ньому смачнішою. Щоб приготувати каву у пресі, залийте у колбу гарячу воду і почекайте 3-4 хвилини.
Мелена кава
Купувати мелену каву зручно, але неправильно. Щойно зерна перемелені, вони починають віддавати смак і аромат, який з часом випаровується. Чим довше зберігається мелена кава, тим гірші її смакові якості. Краще витратити трохи грошей на кавомолку і трохи часу на те, щоб перемолоти зерна безпосередньо перед варінням кави.
Холодна чашка
Щоб напій довше залишався гарячим, підігрівайте посуд. Промийте чашку гарячою водою, поки кава вариться.
Чашка з тонкими стінками
Краще вибирати чашку з товстими стінками, які довше зберігають температуру.
Старі кавові зерна
Навіть якщо ви щоразу перемелюєте зерна безпосередньо перед тим, як варити каву, вони теж мають бути свіжими. Тож завжди перевіряйте терміни зберігання на упаковці. Ідеальний термін близько трьох тижнів.
Відміряння на око
Відсипати каву на око з пакета — погана звичка. Краще запам’ятати співвідношення: 17 г кави (близько 3 чайних ложок) на 260 мл води. Це стандарт для кави, яка буде не такою міцною, як еспресо, але і не водянистою.
Молоко і цукор
Звичайно, про смаки не сперечаються, але напій буде смачнішим, якщо брати коричневий цукор і не знежирене молоко.
Неправильні пропорції
Ну якщо ви ніяк не можете знайти правильний смак, почніть з двох чайних ложок кави на кухоль води і доводьте його до досконалості.
Вода
Звичайно, протічна вода завжди доступна, але псує смак. Використовуйте бутильовану або відфільтровану воду, і ви відразу відчуєте різницю.
Неправильне зберігання
Головне — уникати зайвої вологості. З цієї причини морозилка (яку часто радять) не підійде. Краще прибрати каву у пластиковий контейнер і поставити у прохолодне сухе місце, але тривале зберігання все одно вбиває смак і аромат, і чим менше ви зберігаєте каву, тим краще.
Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини