10 січня усі ласуни світу відзначають день чорного шоколаду. Понад три тисячі років тому, першими людьми спробувавшими плоди незвичайного дерева, стали представники стародавньої цивілізації ольмеків.
Вони й називали какао-дерево “какава”, яке стало прабатьком нинішнього “какао”, – пише Газета.юа.
На зміну ольмекам прийшли майя, і какао стало культовим деревом для племені. Європа дізналася про шоколад у XVI ст. Його завіз іспанський завойовник Кортес, який повертався із походу на Мексику. Шоколад був дорогим продуктом, тому дозволити собі його могли лише заможні люди.
Цікаві факти:
– Темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів — гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій і підтримують тонус організму.
– Близько 20% арахісу і 40% мигдалю, що вироблюються в світі, йдуть в якості добавок до шоколадних виробів.
– Регулярне споживання чорного шоколаду, або какао покращує кровопостачання шкіри й утворення колагену.
– Щоб виготовити 450 грамів шоколаду необхідно близько 400 какао бобів.
– Какао і шоколад можуть бути корисним пацієнтам з хворобою Альцгеймера і тим, хто переніс інсульт.
– Шоколад не шкідливий для зубів і не сприяє захворюванню карієсом.
– Перша плитка шоколаду була випущена в Англії у 1842 році.
– Аромат шоколаду викликає розслаблення.
– Какао боби мають 400 ароматів і 300 смаків.
Дієтологи радять споживати більше темного какао-порошку чи трохи гіркого чорного шоколаду. Це ефективно доповнить раціон мікроелементами та клітковиною без шкідливих наслідків. Щоб обрати якісний шоколад, слід купувати той, в якому не менше 70% какао.
Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини