В Україні продають небезпечне масло, фальсифікат заповнив ринок: експерт вказав на небезпечну особливість

В Україні левова частка масла – фальсифікат. У молочні жири додають рослинні. З одного боку, влітку кількість молока, яке є сировиною для молочної продукції, збільшиться. З іншого, через високі ціни виробництво фальсифікату стає більш вигідним.

Як розповів  керівник центру експертиз “Тест” Валентин Безрукий, усього за рік ціни на масло в Україні зросли на третину, передає OBOZREVATEL.

“Влітку з’являється нормальне харчування для корів. Фальсифікату влітку має ставати менше. Але вершкове масло зараз коштує дуже дорого. Порівняно з минулим роком щонайменше на третину ціни виросли. Сказати, чому так, дуже складно. А що дорожча оригінальна продукція, то більше шансів для фальсифікату”, – говорить Безрукий.

На око і на запах визначити фальсифікат вкрай складно, додає експерт.

“Фальсифікація визначається складно. Коли рівень фальсифікації 50-90% рослинних жирів, легко визначити, але коли рівень менше ніж 10%, то це зробити складно навіть професіоналам”, – пояснив експерт.

В Україні ситуація із фальсифікатом масла плачевна, розповідають експерти. Згідно із законом і всіма стандартами якості, воно повністю повинно складатися з молочних жирів. Але щоб заощадити, виробники додають у нього суміш рослинних жирів, унаслідок чого з’являються “неправильні молекули” – трансжири. У випадку з маргаринами їх нормалізують, а ось у маслі цей показник у підробках може зашкалювати.



Такі жири призводять до хвороб серцево-судинної системи, ожиріння і навіть до онкологічних захворювань. Як розповіла керівниця відділу тестувань Центру експертиз ТЕСТ Ніна Кальдій, частка фальсифікату на ринку становить близько 70%.

“Ми проводили багато тестування масла. На жаль, ситуація не дуже хороша. Якщо брати велику вибірку різної за ціною продукції, близько 50-70% – фальсифікат. На ринках, у переходах відсоток фальсифікату вищий. Серед дорогого масла в супермаркетах підробок менше”, – розповідає Кальдій.

“Існує класифікація видів масла залежно від масової частки жиру. Відповідно, і назви також відрізняються”, – повідомляє Держспоживслужба на своїй офіційній сторінці в Facebook.

Вершкове масло екстра – масова частка жиру від 80,0% до 85,0%;
Вершкове масло селянське – від 72,5% до 79,9%;
Вершкове масло бутербродне – від 61,5% до 72,4%.

Також вершкове масло залежно від технологічних особливостей та органолептичних показників поділяють на види:

  • солодковершкове (виробляють із пастеризованих натуральних вершків) та солоне солодковершкове (виробляють з додаванням кухонної солі, не більше ніж 1,0 %);
  • кисловершкове (виробляють з пастеризованих вершків, сквашених чистими культурами молочнокислих бактерій) та солоне кисловершкове (виробляють з додаванням
  • кухонної солі, не більше ніж 1,0 %).

“Відповідно до цієї класифікації, маслом вважається продукт, виготовлений з коров’ячого молока та/або продуктів його переробки”, – йдеться в повідомленні.

Як правильно вибрати масло?

Масло не може бути дешевим. На виробництво одного кілограма масла йде приблизно 20 літрів молока. Тому воно не може бути дешевим, розповідає експертка Ніна Кальдій, яка вже понад 10 років займається перевіркою молочної продукції.

“Масло технічно не може коштувати дешево. На кг потрібно 20 літрів молока. Аномальна ціна повинна насторожувати. Особливо білоруське дешеве масло, якщо по 20 грн, це однозначно підробка. Імпортна продукція не може коштувати менше, ніж українська”, – пояснила експертка.

Масло має бути твердим. Молочні жири швидко застигають і повільно плавляться. Якщо масло м’яке вже в магазині, наймовірініше, у ньому використовують рослинні жири.

“По-перше, будь-яка добавка – це фальсифікація. Чим можуть замінювати молочний жир – це суміші жирів, гідрогенізовані жири, пальмова, кокосова олія. Роблять твердий жир. Він швидше плавиться”, – пояснюють у лабораторії.

За кольором можна визначити свіжість масла. Залежно від сезону, колір масла може змінюватися. Взимку воно біліше, а влітку, коли корови їдять свіжу траву, воно має жовте забарвлення. Насторожити повинен яскравий помаранчевий колір (найімовірніше, використовували добавки). Крім того, якщо розрізати масло, можна помітити більш жовтий колір по краях, це означає, що жир уже окислився: або продукт неправильно зберігали, або термін придатності продукту добігає кінця.

Масло має особливий смак. Якщо після масла в роті залишається відчуття нальоту жиру, воно має запах або смак маргарину, імовірно, це фальсифікат. На смак недосвідченому споживачеві визначити якісне масло складно, проте порівнявши справжнє та підробку, можна легко помітити різницю.

Зверніть увагу на упаковку. Головне – на ній обов’язково повинно бути написано “масло вершкове”. Такий напис зобов’язує споживача відповідати ДСТУ 4399: 2005: у ньому повинні бути виключно молочні жири. Крім того, експерти радять купувати продукцію відомих великих виробників, водночас ціна за пачку має коштувати щонайменше близько 40 грн.

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини