ЄС введе нові санкції проти Росії, але найближчими днями вони не запрацюють

Справа не в політичній волі, а в процедурі – лідери складуть «дорожну карту» певних санкцій, а далі їх слід затвердити, чітко виписати й опублікувати.

Ще більше тиснути на Росію, про це пізно вночі домовилися західні лідери. На відеозв’язок вийшли американський президент, французький, британський та італійський прем’єри і німецький канцлер. Підтвердили свою готовність і надалі підтримувати Україну військово, дипломатично й фінансово, забезпечуючи демократично обрану владу інструментами, необхідними для самооборони. Готується Захід  посилити й санкції.



Про це зазначає кореспондентка Радіо Свобода в Брюсселя Зоряна Степаненко для ТСН.

Ще більше імен тих, кого у ЄС вважають причетними до російської агресії й скоєння воєнних злочинів в Україні. Чорний список – у рамках чергового пакету санкцій – подовжать. Можливі й нові економічні обмеження. Утім, у п’ятому пакеті – не буде ембарго на російську нафту й газ.

 

Усе через небажання запровадити його окремих країн ЄС, – пояснив глава української дипломатії, пояснюючи деталі санкційного пакету, що зараз готує Захід. Оптимістично додав, що Київ  обов’язково дотисне партнеріви. І переконає їх ембарго накласти. Тобто – вдарити по найбільш дохідній частині російського бюджету.

«Чернетку» п’ятого пакету санкцій напередодні до півночі накидували глави МЗС країн Євросоюзу. Й усі їх ідеї – опиняться «на столі» у лідерів ЄС, які сюди, до Брюсселя, з’їжджаються у четвер. І до яких особисто доєднається і президент США Джо Байден. Готовність запроваджувати подальші заходи – є, підтвердив глава європейської дипломатії. Але додав, що малоймовірно, що їх запровадять уже цього тижня. Й справа не в політичній волі, а в процедурі – лідери складуть «дорожну карту» певних санкцій, а далі їх слід затвердити, чітко виписати й опублікувати.

«Ми продовжуватимемо ізолювати Росію за військові злочини й кричущі порушення гуманітарного й міжнародного права. Європа в небезпеці – це очевидно через російське вторгнення до України. І це не риторика – навпаки, це вторгнення й війна, що триває, – є тектонічним зсувом у геополітичному ландшафті Європи, й наша реакція на війну продемонструвала, що ми як Євросоюз можемо діяти твердо й об’єднано», – повідомляє Верховний представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Втім, є питання, об які ця єдність – розбивається. Хай це й досить різке формулювання. Угорські ЗМІ цитують главу їхньої дипломатії Петера Сійярто, який відкрито заявляє – Будапешт не готовий підтримати припинення постачання енергоресурсів із Росії. Угорський прем’єр напередодні пояснював: «Це буде нестерпно важка ноша й для Угорщини, й для інших країн ЄС». Виступив Сійярто й проти запровадження безпольотної зони, яку в четвер знову обговорюватимуть на саміті НАТО – відзначив, що це спровокує бій у повітрі між Росією й Альянсом. А бій між ними на землі – мовляв, спровокує ідея Польщі відправити до України миротворців – її теж обговорять на саміті НАТО. І її теж  критикує Угорщина.

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини