Тероборона Одещини викопала стародавні амфори IV – V століть до нашої ери

Бійці одного з підрозділів Одещини випадково викопали стародавні амфори. Ці знахідки датуються орієнтовно IV – V століттям до нашої ери.

Про це пише 24 канал, посилаючись на 126 окрема бригада тероборони

Воїни таким чином зробили внесок не лише у захист нашої країни, а й збагатили її історичне надбання. Про виявлення амфор повідомили 11 травня у 126 окремій бригаді тероборони Одеси.

Що зробили зі старовинними посудинами

У повідомленні бригади зазначили, що амфори викопали під час проведення фортифікаційних робіт. Точне місце поки не оприлюднюють, щоб не викрити локацію базування бійців.



На оприлюднених фото видно, що це були 2 амфори різної форми конічним дном. Спершу захисники сфотографувалися зі скарбами, а потім віддали туди, де їм саме місце.

Тепер ці амфори зберігатимуться в Одеському археологічному музеї Національної академії наук України. Тому, ймовірно, після дослідження вони стануть експонатами цієї установи.

Чому саме така форма дна

Історики вважають, що місткості колись робили саме такими, оскільки з плоским дном вони витримують менший тиск. Найчастіше вони асоціюються з античністю, що пов’язано передусім із кліматом Середземномор’я.

Дно у вигляді конуса було потрібне при тривалому зберіганні чи транспортуванні речовин, які можуть призвести до збільшення тиску в закритій посудині. Мовиться про два основних типи наповнення:

  • вино, в якому додатковий тиск утворюється під час бродіння;
  • олія, яка в жаркому кліматі нагрівається та може розширюватись.

А ось у побуті ж колись жителі античності та інших теплих регіонів використовували більш звичний для сучасних людей “плоскодонний” посуд.

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини