В ООН “шоковані” відео, на якому катують українського полоненого: але заявили, що й українці нібито стріляли у полонених солдатів РФ

Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні прокоментувала відео з катуваннями українського військовослужбовця. Заяву опублікували у Facebook місії ввечері 29 липня.

В ООН нагадали, що катування військовополонених та осіб, які перестали брати участь у бойових діях, а також страти без належного судового розгляду є воєнними злочинами, передає інтернет-видання Гордон.

“Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні шокована останніми відео, на яких явно зафіксовано побиття, кастрацію та вбивство полоненого військовослужбовця ЗСУ чоловіком, який, імовірно, є військовослужбовцем збройних сил РФ або пов’язаних із ними озброєних груп”, – ідеться в повідомленні.

В ООН зазначили, що на одному з відео військовослужбовцю після катування вистрілили в голову, а його тіло протягли до канави, і нагадали, що такі дії, якщо їх підтверджують, кваліфікують як воєнні злочини.

“На жаль, це лише останнє із серії відео, на яких задокументовано катування і позасудові страти військовополонених та осіб, які перестали брати участь у бойових діях (hors de combat), здійснені сторонами, що воюють. Наша місія повідомляла в публічній доповіді про відео, на яких українські військовослужбовці стріляють у ноги трьом полоненим російським військовослужбовцям, а також про випадок убивства пораненого російського солдата”, – заявили в ООН.

Місія підкреслила, що “усі сторони мають утримуватися від катувань, убивств і обіцянок не щадити комбатантів, які здалися в полон”, а також своєчасно й ефективно розслідувати всі можливі випадки катувань і незаконних убивств.

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини