“Прикуйте мене до стовпа”: у Краснодарі почалися протести через відключення світла, є затримані

На півдні Росії тривають проблеми з електрикою. У деяких районах Краснодара немає світла та води, а на вулиці +39 градусів. 24 Канал зібрав деталі.

Окупований Крим також страждає без світла. В центрі Ялти 19 липня не було світла, а Алушта повністю занурилася в блекаут, – пише 24 канал.

Що відомо про протести в Краснодарі через світло

Мешканці трьох ЖК у Краснодарі перекрили вулицю Краєзнавця Соловйова, оскільки довго не мали світла. Таким чином вони намагалися привернути увагу “місцевої, а може і федеральної” влади.



На вулиці вийшло багато людей. Уже місяць там відбуваються масові відключення електроенергії. Почалося все з одного разу на тиждень, потім дійшло до трьох, але зараз в декого немає світла по 12 – 15 годин на добу. Місцеві скаржаться, що в Краснодарі +39, води нема, а енергетики не реагують на їхні дзвінки. Комунальники підключають запасний трансформатор, щоб заживити по черзі кожен бік будинку та подати туди воду.

Люди кричали “Дайте світло!”. Зрештою до них вийшов мер Краснодара Євген Наумов. І зробив епічну заяву.

Я звідси не поїду, доки не дадуть електропостачання. Зараз сядемо з керівною компанією, будемо разом з вами. Хочете – можете прив’язати мене наручниками до стовпа,– сказав він.

Чиновник пояснив, що причина відключень – проблеми на Ростовській АЕС. Російське міністерство енергетики змушує вимикати світло, бо, мовляв, електропідстанції не витримують. Також він попросив людей піти з дороги, щоб не заважати автомобілям, і запропонував десь зібратися, щоб усе обговорити.

За його спиною стояли озброєні росгвардійці, а люди перебивали мера, заперечуючи йому. Вони уточнили, що поки привезли тільки технічну воду. Наумов пообіцяв, що скоро привезуть питну воду, а ще – тягнуть новий кабель. На пропозицію чиновника прикувати його дехто аплодував, а дехто зауважив “Нас посадять”.

Але згодом силовики розігнали протестувальників із проїжджої частини, а поліція затримала кількох людей. На відео з місця помітно росгвардійців у касках і з кийками.

Губернатор Краснодарського краю Вєніамін Кондратьєв написав: “знає і розуміє” проблеми, адже мер доповідає йому. Але подача електроенергії у регіон залежить від роботи Ростовської АЕС.

Пізніше з’явилася інформація, що світло все ж дали. Утім, не відомо, чи надовго.

Загалом енергетичний колапс у Росії триває четвертий день. Проблеми зі світлом у Єйську, Анапі, Геленджику та інших містах.

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини