На якій руці потрібно вимірювати артеріальний тиск: майже всі припускаються помилки

На гіпертонію, за даними ВООЗ, страждає близько 1,28 млрд дорослих людей у віці від 30 до 79 років. Ба більше, 46% з них не знають про наявність проблеми. Тому стежити за артеріальним тиском потрібно регулярно.

У багатьох українців вдома є тонометр, а тому виміряти артеріальний тиск вдома, здається, не проблема. Проте, не всі знають, на якій руці проводити вимірювання. Перевірте себе, чи ви все робите правильно, – пише ТСН.



Гіпертонією, або високим артеріальним тиском, називають стан, коли тиск в кровоносних судинах вищий за нормальні показники (140/90 мм рт. ст.).

Раніше майже ніхто не наголошував на тому, що потрібно звертати увагу на вибір руки для правильного вимірювання артеріального тиску. Вважалося, що тиск в обох руках приблизно однаковий, а тому це не має значення. Однак, згідно з останніми рекомендаціями, артеріальний тиск потрібно вимірювати одразу на двох руках.

Як це правильно робити? Вимірявши тиск на лівій руці, запишіть результат. За кілька хвилин повторіть вимірювання на правій руці і знову запишіть результат. Не слід змінювати положення між вимірюваннями, адже навіть вставання з місця чи повільна ходьба можуть вплинути на результати. Важливо, щоб різниця між результатами не була великою і становила близько 10 мм рт. ст.

Однак, якщо ви бачите, що різниця значно більша, це привід звернутися до лікаря. Адже такий стан сигналізує, що серцево-судинна система може бути хворою.

На що саме вказують різні результати вимірювання:

  • різниця в 10 мм рт. ст. — можливо у вас розвивається безсимптомне захворювання периферичних артерій;
  • 15 мм рт. ст. — може вказувати на розвиток атеросклерозу або енцефалопатії, додатково на 70% підвищується ризик смерті від серцево-судинних захворювань;
  • 20 мм рт. ст. і вище — пройдіть діагностику щодо розшарування або стенозу аорти.

Однак, також слід пам’ятати, що інколи тонометри помилково занижують чи завищують результати, особливо, якщо ними користуватися неправильно. Тому одразу не панікуйте, а зачекайте якийсь час і проведіть тест знову.

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини