Правила, які допоможуть вам вдосконалити українську мову.
Мовний експерт Олександр Авраменко розповів, яких помилок найчастіше припускаються українці, говорячи про їжу та напої, про це повідомляє видання Сoma.
ЯБЛУЧНИЙ ЧИ ЯБЛУНЕВИЙ СІК
ПРАВИЛЬНО: яблучний сік, яблучний сироп, яблучний квас (адже стосується плода).
Яблуневий стосується яблуні, тому яблуневий цвіт, яблуневі гілки.
ЕСПРЕСО ЧИ ЕСПРЕССО
Ристрето, капучино, еспресо – ці слова пишемо без подвоєння літер.
До речі, апарат для розмелювання кави називають «кавомолкою» або «кавомлинком».
ЯК НАГОЛОШУВАТИ СЛОВО «ЛАТЕ»
У цьому слові наголос падає на перший склад – лАте.
ТВОРОГ ЧИ СИР
НЕПРАВИЛЬНО: творог.
ПРАВИЛЬНО: вареники з сиром, сирний пиріг. Харчовий продукт у вигляді твердої маси також називають сиром або ж твердим сиром.
ЧИ Є В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ СЛОВО «МОЛОЧКА»
НЕПРАВИЛЬНО: молочка.
ПРАВИЛЬНО: молочні продукти. Також в українській мові є давнє гарне слово «набІл».
ЧИ ІСНУЄ ЯЙЦЕ ВСМЯТКУ
НЕПРАВИЛЬНО: яйце всмятку.
ПРАВИЛЬНО: рідке (некруте) яйце.
Фото з відкритих джерел.
Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини