Є корисні продукти, які багато вживають неправильно. Всі ці продукти вам дуже добре відомі. І зрозуміло, ви вмієте їх готувати. Але як зробити це правильно, щоб не втратити жодних вітамінів і мікроелементів? Щоб крім смаку організм отримав ще й максимальну користь?
1. Броколі
В одному з найкорисніших продуктів на планеті Земля міститься вітамін C, хлорофіл, антиоксиданти, клітковина, речовини, що знищують ракові клітини, і ще багато інших необхідних організму мікроелементів. Як їх всі зберегти? Китайські вчені у 2009 році встановили, що краще всього вживати цей продукт в сирому вигляді або приготувати на парі. Ніякого довгого смаження, тушкування та запікання. Навіть дві хвилини, проведені в овочевому бульйоні, вб’ють частину корисних властивостей броколі. Не поспішайте засмучуватися — свіжі овочі, правильно приготовлені на парі або нарізані тонкими скибочками в салат, теж можуть бути дуже смачними.
2. Полуниця
Солодка соковита ягода, багата клітковиною, антиоксидантами і вітаміном C, улюблені ласощі багатьох. Ви, напевно, зараз подумали: «Що з нею щось може бути не так? Полуницю, адже і готувати не потрібно — їж і радій!». Але і тут є свої нюанси: коли принесете додому кошик цих ягід, не поспішайте відразу всіх їх мити і відривати хвостики (останнє, особливо важливо). Багато корисних речовин, що входять до складу полуниці, дуже чутливі до світла і кисню. Коли ви ріжете її або чистите від хвостиків, частина вітаміну C та деяких інших мікроелементів просто випаровується.
І ще одна важлива річ, на яку варто обов’язково звернути увагу: купуйте полуницю тільки в сезон. Корисну ягоду взимку в нашій країні ви навряд чи знайдете. А якщо вже дуже сильно хочеться поласувати, то замість красивих глянцевих «заморських» полуничок краще купіть пакет заморожених ягід — навіть у них вітамінів буде більше.
3. Насіння пекучого перцю
Ви викидаєте насіння пекучого перцю. Не відправляйте насіння в сміття. Воно набагато гостріше і пряніше, ніж сама м’якоть перцю. Ви можете додати гостроти в страву як раз з допомогою перцевого насіння.
4. Насіння льону
Всередині цих маленьких зерняток ховається справжній скарб — клітковина, омега-3 жирні кислоти і лігнани (найсильніший антиоксидант, запобігає розвитку ракових клітин). Що не так з цим продуктом? Всі корисні речовини містяться саме всередині, з-за чого людський організм не завжди може їх повністю засвоїти. Додавши ложку насіння до йогурту, в смузі або енергетичний батончик, ви навряд чи пізнаєте всі його цінні якості. Як же бути? Більшість експертів здорового харчування радять перемелювати насіння льону в порошок (або відразу купувати їх саме в такому вигляді). При такій обробці порушується тільки оболонка і текстура продукту (що вам, власне, і потрібно), а всі корисні речовини, навпаки, максимально розкриваються.
5. М’ясо на грилі
Всі знають, що з грилем потрібно бути напоготові і довіряти м’ясо варто тільки професіоналам, а то замість апетитних соковитих шматків свинини або курки можна отримати обгорілі жорсткі «жаринки», про які й попереджають дієтологи — в такій скоринці можуть міститися речовини, які стимулюють розвиток ракових клітин. При приготуванні м’яса на високих температурах з великим жаром виробляються шкідливі канцерогени — гетероциклічні аміни і поліциклічні ароматичні вуглеводні.
І ніколи не покладайтеся на скоринку — завжди перевіряйте температуру усередині м’яса термометром. Ця проста міра не тільки виключить ймовірність вживання недостатньо готового продукту, але і допоможе уникнути харчового отруєння.
6. Йогурт
Іноді, відкривши йогурт, ви можете помітити зверху трохи рідини, від якої хочеться скоріше позбутися (так багато хто саме так і робить, просто виливає її в раковину). Більше ніколи так не робіть! Ця рідина — сироватка, в якій міститься багато білка, вітамін B12, кальцій, фосфор та інші мінерали. Просто швидко розмішайте йогурт ложкою і збережіть всі ці корисні речовини всередині.
Уважнішими треба бути і любителям додати кілька ложок кисломолочного продукту до смаженого м’яса або в маринад для нього. Корисні бактерії і тепло — речі несумісні. З білком, кальцієм і вітаміном D нічого не станеться, а от про пробіотики доведеться забути.
7. Шкірка цитрусових
Ви їсте тільки м’якіть цитрусових. Не викидайте шкірку лимонів, лаймів і апельсинів. У ній більше флавоноїдів і клітковини, ніж у соковитій м’якоті. Спробуйте дуже дрібно порізати шкірку і додавайте її в різні страви для додаткового смаку і аромату.
8. Крупи і боби
Необроблені зерна і сушені боби (мова піде саме про них, а не про всі крупи) містять у своїй оболонці фітати — антиоксиданти, які, вступаючи в контакт з вітамінами і мінералами, заважають організму їх повністю засвоїти. Вихід із ситуації простий — перед приготуванням замочити зерна і боби на ніч (або хоча б на кілька годин) у воді. По-перше, це допоможе позбавитися від частини фітатів, а по-друге, спростить роботу шлунка і кишківника. І не хвилюйтеся: всі корисні речовини (серед яких цинк і залізо) при цьому нікуди не пропадуть, а навпаки, тільки краще і швидше засвояться організмом.
За матеріалами Тутка.
Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини