Щорічно Екологічна робоча група (EWG) складає список продуктів, що містять найбільшу кількість пестицидів. У минулому році список знову очолила полуниця.
Користь від овочів і фруктів запросто може перекрити шкода від тієї хімії, яка в них міститься. При порушенні правил захисту та підживленні рослин, крім корисних мікроелементів, овочі і фрукти накопичують пестициди, інформує Ukr.Media.
Щороку Екологічна робоча група (EWG) випускає список під назвою DirtyDozen, який містить 12 неорганічних овочів та фруктів з найбільшим вмістом залишків пестицидів. У цій статті перераховані продукти, що увійшли до цього списку в минулому році.
Ось вона — “Брудна дюжина”:
Згідно EWG, такі фрукти та овочі мають найвищі рівні залишків пестицидів:
- Полуниця: полуниця незмінно очолює список Dirty Dozen. У 2018 році EWG встановила, що третина всіх зразків полуниці містить десять або більше залишків пестицидів.
- Шпинат: 97% зразків шпинату містили залишки пестицидів, включаючи перметрин, нейротоксичний інсектицид, який дуже небезпечний для тварин.
- Нектарини: EWG виявила шкідливі залишки майже у 94% зразків нектарина, причому один зразок містив понад 15 різних видів пестицидів.
- Яблука: EWG виявила залишки пестицидів у 90% зразків яблук. Більш того, 80% протестованих яблук містили сліди дифеніламіну, пестициду, забороненого в Європі.
- Виноград: понад 96% зразків дали позитивний результат на залишки пестицидів.
- Персики: понад 99% персиків, протестованих EWG, містили в середньому чотири залишки пестицидів.
- Вишня: EWG виявила в середньому п’ять залишків пестицидів у зразках вишні, включаючи пестицид під назвою іпродіон, який заборонений в Європі.
- Груші: понад 50% груш, протестованих EWG, містили залишки п’яти або більше пестицидів.
- Помідори: чотири залишки пестицидів були знайдені в традиційно вирощених помідорах. Один зразок містив понад 15 різних залишків пестицидів.
- Селера: залишки пестицидів були виявлені у більш ніж 95% зразків селери. Було виявлено 13 різних видів пестицидів.
- Картопля: зразки картоплі містили більше пестицидних залишків за вагою, ніж будь-яка інша протестована культура. Хлорпропам складав основну частину виявлених пестицидів.
- Болгарський перець: містить менше залишків пестицидів у порівнянні з іншими фруктами і овочами. Тим не менш, EWG попереджає, що пестициди, які використовуються для вирощування болгарського перцю звичайно більш токсичні для здоров’я людини.
На додаток до традиційного списку Dirty Dozen, EWG випускає список Dirty Dozen Plus, який містить ще 36 фруктів і овочів з високим вмістом залишків пестицидів, включаючи гострий перець, помідори черрі, горох і чорницю.
Як знизити ризик впливу пестицидів?
Нижче наведені прості, але безпечні та ефективні методи, які можна використовувати для зменшення залишків пестицидів у продуктах:
- Холодна вода. Промивання фруктів і овочів в холодній воді, а також їх чистка м’якою щіткою може видалити залишки пестицидів.
- Вода з содою. Дослідження показало, що миття яблук 1%-ою сумішшю харчової соди і води більш ефективне для видалення залишків пестицидів, ніж просто водопровідна вода.
- Видалення шкірки. Видалення шкірки з фруктів і овочів з “Брудної дюжини” може значно знизити споживання залишків пестицидів з їжею.
- Бланшування. В одному дослідженні бланшування продукту (занурення його в киплячу, а потім в охолоджену воду) призвело до зниження рівня залишків пестицидів більш ніж на 50% у всіх зразках овочів і фруктів, крім персиків.
- Варка. Дослідження показало, що варіння полуниці значно знизила залишкові кількості пестицидів.
- Озонована вода. Було виявлено, що озонована вода (вода, змішана з киснем, званим озоном) особливо ефективна для видалення залишків пестицидів з їжі.
У той час як вплив пестицидів на здоров’я ще не до кінця зрозумілий, користь споживання фруктів і овочів для здоров’я доведена давно, тому не варто обмежувати себе. Для тих, хто не хоче ризикувати, краще всього купувати органічні аналоги продуктів, представлених у списку Dirty Dozen.
Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини