Брудніші за унітаз: 5 речей на кухні, від яких рекомендують відмовитися мікробіологи

Кухня — кімната, де мікробам точно не місце, і всі це знають. Однак мікробіологи запевняють, що ми маємо на наших кухнях купу речей, які є справжніми фермами для мікробів. Розповідаємо, чим їх замінити.

Мікробіолог Джейсон Тетро розповів, які кухонні зони та речі варто прибрати з вашої кухні, щоб убезпечити себе від мікробів. Адже дезінфікувати поверхні та вимивати посуд гарячою водою недостатньо, якщо у вас є ряд речей, де мікроби спокійно розмножуються та заводять сім’ї, передає НВ Life.

Губка для миття посуду

Ви, напевно, знаєте, що губки є горезвісним місцем розмноження бактерій: за деякими оцінками, вони містять більш ризиковані патогени, ніж сидіння унітазу! Це проблема не лише тому, що від вашої губки смердить, а й тому, що ви можете мимоволі перенести бактерії на посуд, який намагаєтеся помити.



Найкращий вибір: Тетро пропонує міняти губку щотижня, щоб уникнути перехресного забруднення. Або ви можете поміняти свою губку на щітку, яку набагато легше чистити.

Контейнери з силіконовими кришками та прокладками

Бактерії мікроскопічні, а тому їм легко сховатися в будь-якому місці — особливо вздовж прокладок улюблених судків. Звісно, ваш обід точно не витече з такими кришками, але вичистити їх вкрай складно.

Найкращий вибір: використовуйте скляні контейнери для зберігання продуктів, які мають ущільнення, вбудовані в кришки. Такі кришки легше чистити, і це зменшить шанси прихованого забруднення. Також можете розглянути металеві альтернативи.

Кавоварка

Протягом десятиліть резервуар для кавоварки був джерелом грибків, включаючи потенційно шкідливі, такі як цвіль Aspergillus, яка може спричинити легеневі інфекції. Вам не потрібно позбавлятися від кавоварки, але її треба регулярно вимивати.

Найкращий вибір: як мінімум, почистіть свою кавоварку. Але Тетро насправді віддає перевагу альтернативним приладдям для кави: турці, французькому пресу чи гейзерній кавоварці, — усі з яких треба мити після кожного використання.

Полиці в холодильнику

Звісно, холодильник без полиць уявити складно, однак це місце може конкурувати за кількістю мікробів навіть із кухонною губкою! Що ще гірше, попереджає Тетро, ​​він може містити різні патогени, такі як сальмонела та лістерія.

Найкращий вибір: позбуватися холодильника вам, вочевидь, не варто. Але варто зберігати всі фрукти й овочі в спеціальних мішечках, котрі допомагають знизити рівень вологи. Також регулярно витягуйте висувні ящики, очищайте їх засобами для дезінфекції, а потім ретельно промивайте.

Дерев’яні дощечки

Дослідження, в якому порівнювали дошки з дерева, пластику та скла, підтвердило, що в дерев’яних дошках найбільше бактерій, натомість на скляних — найменше.

Найкращий вибір: Тетро рекомендує використовувати скляні дошки чи, як альтернативу, кам’яні. Однак вони досить громіздкі й можуть бути незручними, тому ви можете почати хоча б з того, що різатимете м’ясо й рибу на одних дошках, а фрукти й овочі — на інших, щоб уникнути перехресного забруднення.

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини