Чому не можна мити сиру курку з магазину?

Це вірний шлях до отруєння!

Виявляється, 90% людей миють сиру курку перед приготуванням. Розповідаємо, чому цього робити не слід.

У сирі курці містяться шкідливі бактерії, зокрема, кампілобактер і сальмонела — два головних винуватців харчових отруєнь. Тому мити курятину перед готуванням — цілком логічно, так?

А ось і ні



Миття сирої курки перед готуванням сприяє поширенню шкідливих бактерій по всій поверхні м’яса, а також раковини або столу.

Дженніфер Квінлан з Університету Дрексела брала участь в дослідженні, присвяченому цій темі, яке проводилося за замовленням Департаменту сільського господарства США. Квінлан каже, що, за даними опитувань, 90% людей миють сиру птицю, причому в багатьох рецептах так і сказано: «промийте і обсушіть». Вона пояснює:

«Це не позбавляє від бактерій і не вбиває їх. Зате є ризик розпорошення бактерій — це називається аерозолізацією».

Нещодавно Департамент сільського господарства США запустив кампанію «Харчова безпека в сім’ї», побудовану на таких закликах:

  • Підтримуйте чистоту. Як можна частіше мийте руки і поверхні.
  • Розділяйте. Не дозволяйте сирій птиці та її сокам стикатися з іншими продуктами.
  • Готуйте ретельно. Мінімальна внутрішня температура готової птиці повинна становити 74 °C (заміряйте кухонним термометром).
  • Охолоджуйте. Своєчасно поміщайте птицю в холодильник.

Університету Дрексела також запустив аналогічну кампанію «Не мийте курей». Мета проекту — відучити людей від цієї шкідливої звички.

Вживання їжі, зараженої вищезазначеними бактеріальними штамами, може призвести до важкого отруєння — і це ще не найгірший варіант.

При вживанні їжі, зараженої сальмонелами, у людини розвиваються такі симптоми, як діарея, гарячка, біль у животі, нудота та блювання.

Більшість отруєнь сальмонелою проходять за пару днів, але іноді виникають ускладнення, що можуть закінчитися летальним результатом.

Кампілобактери в їжі також викликають пронос. Але ці бактерії можуть вивести людину з ладу на цілих 10 днів і викликати сильні болі в животі. Зараження кампілобактерами може також мати довгострокові наслідки для здоров’я: ослаблення м’язів, ураження нервової системи, артрит і синдром Гійена — Барре.

За словами Квінлан, миття сирої курятини не коштує таких ризиків.

«Одні люди думають, що змивають мікроби. Інші просто хочуть змити слиз, або їм здається, що курка брудна. Причин існує безліч, аж до мимовільного рефлексу: “Сире треба мити”».

Наостанок ще одна порада: готову курятину слід зберігати в закритій місткості в холодильнику; при кімнатній температурі завжди є ризик зараження.

За матеріалами Тутка.

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини