Для серця, мозку і від тромбів: 15 причин пити один із найкорисніших напоїв у світі

У холодні осінні дні нам часто хочеться зігрітися чашечкою якогось смачного напою. Але це може бути не лише смачно, а й суперкорисно.

Одним із найкорисніших напоїв у світі вважається какао. У ньому багато міді, магнію, заліза, антиоксидантів та інших корисних речовин. Але, тільки у тому випадку, якщо це натуральне непідсолоджене какао, звичайно ж, передає Дивогляд.

15 причин, чому вам варто пити цей напій частіше.

  • Може знизити високий кров’яний тиск

Дослідження показали, що какао краще впливає на зниження тиску, ніж чорний чи зелений чай. Це пов’язано із високим вмістом антиоксидантів, які можуть стимулювати вироблення оксиду азоту, що допомагає розслабити кровоносні судини.

  • Захищає від старіння

Порошок какао багатий на фенольні фітохімічні речовини та флавоноїди. А ще на цинк, який може допомогти захистити від окисного стресу, що є основною причиною прискореного старіння.

  • Захищає мозок і нервову систему

Какао містить флавоноїди, такі як епікатехін і катехін, які мають антинейродегенеративний ефект. Простіше кажучи, захищають нейрони від руйнування. Ці нейропротектори також допомагають навчатися та покращують пам’ять.



Дослідження показали, що споживання продуктів на основі какао може посилити приплив крові до мозку і допомогти у лікуванні судинних розладів.

  • Може знизити ризик інфаркту та інсульту

Флавоноїди захищають від утворення тромбів, які можуть призвести до інсульту, серцевої недостатності чи миттєвої смерті. Речовини, які є у какао-порошку, також сприяють відновленню клітин і укріплюють серце.

  • Може збалансувати рівень холестерину

Дослідження 2004 року показало, що какао може мати гіпоглікемічний та гіпохолестеринемічний вплив як на рівень глюкози, так і на рівень холестерину відповідно. Це може допомогти знизити рівень тригліцеридів та поганого (LDL) холестерину в організмі, але в той же час може спричинити значне підвищення рівня хорошого (HDL) холестерину в організмі.

  • Може регулювати рівень цукру в крові

Дослідження, опубліковане в American Journal of Clinical Nutrition, показує, що вживання какао -порошку може бути ефективним для поліпшення резистентності до інсуліну та метаболізму глюкози. Ці механізми, у свою чергу, можуть допомогти регулювати рівень цукру в організмі.

  • Полегшує бронхіальну астму

Боби какао містять ксантин і теофілін, які можуть допомогти послабити бронхіальні спазми та відкрити звужені бронхи. Це може надати йому протиастматичних властивостей і цінне в лікуванні різних алергій, включаючи астму та задишку.

Окрім того, дослідження, опубліковане в 2014 році в Міжнародному журналі імунопатології та фармакології, свідчить про те, що несолодкий порошок може мати антиастматичні властивості, оскільки містить теобромін.

  • Покращує настрій

Вживання какао-порошку може мати антидепресантну дію.

  • Корисне для шкіри

Результати досліджень показують, що вживання багатого флавонолами какао може допомогти зменшити ефекти УФ-індукованої еритеми, а також зменшити шорсткість шкіри та утворення лусочок. Це також може сприяти підвищенню еластичності, зволоження та щільності шкіри. Епікатехін, що міститься в какао, може сприяти збільшенню насичення гемоглобіну киснем, стимулюючи здоровий потік крові в шкірних тканинах, і може сприяти ендогенному фотозахисту. Його також можна використовувати для приготування різних засобів догляду за шкірою.

  • Може прискорити загоєння ран
  • Може лікувати запор

Згідно з дослідженням, проведеним педіатрами, споживання продуктів з какао, багатих клітковиною, може призвести до прискорення транзитного періоду товстої кишки, ректального та кишкового тракту.

  • Може допомагати при дефіциті міді
  • Може запобігти дефіциту магнію
  • Може зменшити синдром хронічної втоми

Какао-порошок має заспокійливу дію на людей, які страждають на хронічну втому, оскільки він може допомогти вивільнити нейромедіатори, такі як серотонін, анандамід та фенілетиламін.

  • Може допомогти у схудненні

Какао може покращити ліпідний обмін і зменшити синтез і транспортування жирних кислот. Це також може покращити термогенез, який є механізмом виробництва тепла в білих жирових тканинах і печінці. Однак пам’ятайте, що якщо ви споживаєте какао-порошок у продуктах харчування та напоях, що містять велику кількість цукру та жиру, це буде шкідливим для схуднення.

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини