Як фальсифікують полуницю: експертка назвала популярні методи

Якість полуниці можна визначити за запахом, кольором, післясмаком та іншими ознаками. Цю ягоду можуть фальсифікувати кількома способами.

Про це під час ефіру розповіла експертка з якості харчових продуктів Олена Сидоренко. “Перше правило таке, як фактично для всіх харчових продуктів: вона має бути свіжа, вона не повинна бути зіпсована. Друге правило – це обмеження кількості, починати слід із 1-3 ягідок“, – сказала вона, – пише OBOZREVATEL .



Як пояснила експертка, таке обмеження пов’язано з тим, що “після зими наш організм не готовий до великої кількості ягід, яка інколи має алергенний вплив на багатьох”.

Сидоренко перелічила ознаки, за якими варто обирати полуницю. Перша – це аромат. Якщо полуниця пахне, як має пахнути, це означає, що “вона сама дозріла, а не просто набула кольору під впливом добрив”.

Друга – післясмак. “Якщо проявляється металевий післясмак, це говорить про використання значної кількості пестицидів, нітратів, які можуть бути під час вирощування ягід”.

Третя – зовнішній вигляд ягід. За словами експертки, ягоди повинні бути непошкоджені, свіжі, а також без виділення соку. Щодо кольору полуниці вона зауважила, що на ринку сьогодні наявні “різні селекційні винаходи”, які можуть вводити в оману. Наприклад, “є насичений темний колір, який у принципі характеризує перезрілу або перенасичену хімікатами ягоду, але є сорти, які мають такий колір. Це особливість сорту”. Окрім того, на якісну ягоду вказує рівномірне забарвлення, додала вона.

Блиск полуниці не завжди є ознакою якості, зауважила експертка. “Ягоду можуть покривати активними речовинами, і вона буде дуже блискучою. Але вона має бути злегка блискучою, якщо її нещодавно зірвали з грядки”.

“Листочки, черенки, які залишаються, не повинні бути зів’ялими. Вони повинні бути зеленими і вологими”, – додала Сидоренко.