Калина звичайна: лікувальні властивості, секрети заготівлі та корисні рецепти

Скільки всього корисного може дати нам матінка-природа! В ті часи, коли ще не було аптек, наші пращури використовували дари природи у натуральному вигляді, і одним з таких дарів була калина звичайна. Це універсальна рослина, адже в ній корисно все: кора, гілочки, цвіт, ягоди і навіть висушені кісточки з ягід

Red Viburnum berries in the treфото: Depositphotose



У народних казках та повір’ях досить часто згадується цілюща сила калини, і недаремно. Тож як правильно використовувати її, щоб мати гарний імунітет та не хворіти, розповідаємо у нашому матеріалі.

Калина звичайна: секрети заготівлі на зиму

Насамперед варто запам’ятати – дуже важливо підготувати калину правильно. Зробити це зовсім не складно, якщо знати декілька секретів та дотримуватись простих рекомендацій щодо зберігання.

Основних правил збору калини є два:

Збирати плоди потрібно тільки в суху погоду. Кетяги зрізати ножицями й обережно складати, аби вони не зім’ялись.

• Оскільки ягоди калини мають дещо гіркуватий присмак, їх зазвичай збирають після перших заморозків, бо саме тоді вони стають більш солодкуватими.

Отже, щедрий врожай калини зібраний і виникає ще одне питання – як його правильно зберігати?

Зберігання калини

Калину можна зберігати у декілька способів:

1. У свіжому вигляді. Для цього потрібно лише розвішати кетяги в прохолодному приміщенні, наприклад у підвалі чи погребі. Якщо ж підвалу у вас немає, плоди калини можна зберігати і в холодильнику, поклавши їх у сухий посуд і закривши кришкою. У такий спосіб, до речі, калина зберігається близько шести місяців.

2. У замороженому вигляді. Для заморозки ягоди потрібно відділити від кетягів, розфасувати по пакетиках «із застібкою» та скласти у морозильну камеру. Як ми вже розповідали, від морозу ягоди стають лише смачнішими, тому в будь-який момент ви зможете поласувати апетитною стравою чи ароматним напоєм із замороженої калини.

3. У сушеному вигляді. Кетяги калини можна сушити і в духовці, і на відкритому повітрі. Щоб висушити калину в духовці, необхідно обережно промити її, розкласти на деко та сушити при температурі 50-60 градусів, залишивши при цьому дверцята трохи прочиненими. А для сушки калини на свіжому повітрі потрібно обрати місце у затінку і розкласти кетяги на тканинну серветку, або ж зібрати кетяги у жмути та підвісити на мотузці. Зберігають висушені ягоди у скляній посудині чи тканинній торбині.

Лікувальні властивості калини звичайної

Калина звичайна – один із перших засобів, який здавна використовувався в народній медицині. Вона багата на вітамін С (у калині його навіть більше, ніж у лимоні) та вітаміни А, Б2, Е, Р, К. За кількістю заліза, якого у калині втричі більше, ніж у яблуках і шипшині, ця ягода знаходиться в одному ряду з чорницею.

Калину використовують при лікуванні різних захворюваннях, адже вона:

  • зміцнює імунну систему, що дозволяє організму протистояти різного роду інфекціям;
  • є прекрасним засобом для лікування ГРВІ та застуди;
  • має жарознижувальну та потогінну дію. Чай з калини ― кращий засіб для збивання температури;
  • знижує артеріальний тиск, запобігає тахікардії;
  • оптимізує роботу органів шлунково-кишкового тракту. Калина сприяє нормалізації виділення шлункового соку, також ягоди корисно вживати під час запальних процесів у товстому кишківнику;
  • застосовується для профілактики онкологічних захворювань;
  • зміцнює серце й судини. Сік калини містить такі мікроелементи як калій та магній, життєво необхідні для роботи серцево-судинної системи;
    знижує рівень холестерину в крові;
  • покращує стан організму при нервових розладах, стресах та безсонні, а також запобігає появі судом;
  • калину також використовують в косметології, адже вона значно покращує стан шкіри.

Корисні властивості цієї ягоди знайшли своє застосування не лише у народній медицині, а й в кулінарії. Калиною прикрашають десерти, додають її до м’ясних та рибних страв. З неї готують соуси, джеми, варення, соки і компоти. А оскільки свіжі ягоди декому можуть здатися кислими на смак, їх можна підсолоджувати цукром або медом.

Протипоказання до вживання калини

Не варто забувати, що цілющі властивості калини принесуть користь тільки тоді, якщо ними не зловживати. І що кожна ягода, навіть найкорисніша, має свої протипоказання до вживання.

Отже, калину не слід вживати:

• при низькому артеріальному тиску (гіпотонії),

• в період вагітності;

• при захворюваннях суглобів;

• при виявленні алергічних реакцій на ягоду;

• при сечокам’яній хворобі;

• при гастриті в період загострення хвороби;

• в період лактації жінкам вживати калину можна лише після консультації з лікарем.

Якщо у вас виникають будь-які сумніви щодо вживання калини, краще не експериментуйте і обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Як використовують калину: рецепти народної медицини

Калина звичайна – це універсальні народні ліки. Існує чимала кількість засобів на основі калини: відвари, вітамінні чаї, соки. Ми підібрали для вас найпоширеніші рецепти народної медицини, які допоможуть зміцнити організм!

Калина з медом, лимоном та імбиром (вітамінна суміш)

У холодну пору року ця заготовка врятує вас не лише від простудних захворювань, а й загалом від зимового авітамінозу.

Інгредієнти:

• 500 г ягід калини;
• 200 г меду;
• 2 лимона;
• 100 г кореню імбиру.

Спосіб приготування:

Спершу потрібно ретельно промити, просушити калину та відділити ягоди від гілочок. Перекласти у глибоку посудину та ретельно розім’яти її, так, щоб калина пустила сік. Потім перетерти через сито. У вас повинно вийти пюре з калини. Далі візьміть лимони, добре вимийте їх, обдайте кип’ятком та наріжте півкільцями. Очищений, вимитий та просушений імбир потрібно нашаткувати невеличкими шматочками. У блендер складіть нарізаний імбир, лимон та додайте пюре з калини й мед. Усі інгредієнти необхідно подрібнити до однорідності. Готову суміш потрібно розкласти у чисті сухі баночки й зберігати у холодильнику.

Калина, перетерта з цукром

Якщо ви хочете мати хороший імунітет, обов’язково зробіть таку заготовку на зиму. А ще цей солодкий рецепт дуже добре допомагає від кашлю.

Інгредієнти:

• 350 г калини;
• 350 г цукру.

Спосіб приготування:

Ягоди калини потрібно добре розім’яти, додати до них 2/3 цукру й ретельно перемішати. Потім перекласти усю суміш у баночку, засипати рештою цукру та щільно закрити кришкою. Зберігати потрібно у прохолодному місці.

І на завершення розповімо вам про цю цілющу рослину один цікавий факт. Калина звичайна, виявляється, має кісточку у формі сердечка. Помічали? Жодна з існуючих рослин не має кісточки подібної форми!

Сподіваємось, наш матеріал буде для вас корисним. Тепер ви знаєте, які корисні властивості має незвичайна «калина звичайна». Будьте здорові!

Джерело: Твій Світ

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини