Сухофрукти — дуже смачна заготовка, яка несе у собі чимало користі. Цей продукт доступний на прилавках у будь-який час року, тому купити його можна будь-коли.
Але деякі активні садівники, отримавши великий урожай, заготовляють сухофрукти самостійно, інформує Ukr.Media.
Незалежно від місця отримання продукт необхідно правильно зберегти, адже це запорука не лише користі, але і гармонійного смаку. Як потрібно правильно зберігати сухофрукти за домашніх умов? Про це варто знати усім, інакше є ризик втратити весь запас.
Який продукт обрати
Насамперед необхідно визначитися з якісними характеристиками сухофруктів, які ми збираємося зберігати. Це має чимале значення, оскільки продукт, що знаходиться у іншому стані, або зіпсується значно швидше, або не принесе належного гастрономічного задоволення.
Найчастіше сухофрукти, придбані у магазині, мають потрібні властивості, оскільки приготовані з дотриманням встановлених норм. Але трапляються випадки, коли через недотримання норм зберігання у самій торговельній точці продукт втрачає потрібні властивості. За таких обставин необхідний комплекс заходів. Те ж саме стосується і самостійних заготовок сухофруктів.
Перше, на що слід обов’язково звернути увагу за умови самостійної заготівлі продукту, — товщина скибочок. Вони повинні мати однакові розміри, щоб забезпечити рівномірне просихання. У іншому разі недосохлі скибочки можуть стати причиною гниття або джерелом виникнення цвілі.
Займаючись самостійною заготівлею, важливо не пересушити курагу, чорнослив та інші фрукти. Надмірно висушені плоди набувають гіркуватий смак і втрачають потрібні властивості, у тому числі припиняють вбирати воду під час замочування або варіння, а цього не має бути. Отже, не можна зберігати як недосушені, так і пересушені сухофрукти.
Якщо здається, що баланс вологи розподілений у запасах нерівномірно, достатньо об’єднати їх в одній ємності і залишити на добу у відкритій чашці. Через цей час волога розподілиться по всіх шматочках рівномірно.
Придбані сухофрукти перед складанням на зберігання необхідно перебрати і видалити усі часточки, які викликають сумніви. Потрібно прибрати надмірно вологі екземпляри, усі шматочки мають бути сухими. Кращий тест на придатність продукту до тривалого зберігання полягає у міцному стисканні жменьки сухофруктів у кулаці. Якщо після розкриття долоні фрукти розсипалися, то продукт у відмінній формі. Якщо шматочки залишаться грудкою і збережуть форму, то слід трохи просушити їх.
Умови для зберігання
Як зберігати сухофрукти за домашніх умов, відомо не усім. Багато людей вважають, що оскільки фрукти мають висушений стан, то і зберігати їх можна у будь-якому місці, не надаючи цьому особливого значення. Насправді все зовсім не так, і зберігання має свої правила. Крім того, що сухофрукти мають бути сухими, є вимоги щодо рівня вологості і температурного режиму.
Температурний режим, за якого сухофрукти добре зберігаються, знаходиться у діапазоні від 10 до 17° С. За більш високих температур починається активне утворення і розростання цвілі на шматочках сушених фруктів. Через це знайти місце, де зберігати сухофрукти у будинку, досить складно. Якщо у квартирі є зимовий холодильник, то під час холодів можна розташувати продукт у ньому. У інших випадках підійде прохолодна темна комора, розташована подалі від опалювальних приладів і плит.
Рівень вологості має не менше значення. Показник вологості приміщення, у якому краще зберігати продукт, знаходиться на рівні 20-25 %. Більш високі показники призводять до того, що шматочки поступово насичуються вологою і стають сирими. При цьому слід зауважити, що середньостатистичний показник вологості у квартирі становить 70 %. Тому варто замислитися, у чому зберігати продукт. Зрозуміло, що тканинні мішечки стануть не найкращим варіантом.
Багатьох людей цікавить питання, чи можна тримати сухофрукти у холодильнику? Відповідь на це питання залежить від того, з яких фруктів приготовані сушені ласощі. Наприклад, родзинки, курагу і чорнослив найкраще зберігати саме там, попри високу вологість всередині пристрою.
Якій тарі надати перевагу
Тривалість та якість зберігання безпосередньо залежить і від обраної тари. Найкраще, якщо це буде скляна або пластикова ємність з герметичною кришкою. Вологість всередині ємності з часом стабілізується, оскільки шматочки фруктів вберуть у себе усі надлишки. І чим менше її надалі надійде ззовні, тим краще.
Непогано підійдуть для зберігання дерев’яні барила або полотняні мішечки, але за тієї умови, що у приміщенні буде невисока вологість. При цьому обов’язково необхідно періодично переглядати продукт на предмет виникнення цвілі, перебирати і викидати зіпсовані шматочки. Вважається, що зберігати вдома сухофрукти довше, ніж 4 місяці, не варто.
Якщо помітили, що продукт почав псуватися і пліснявіти, то треба його рятувати. Потрібно перебрати фрукти, видалити зіпсовані екземпляри, а решту прожарити у духовці за температури у 70-75° С протягом 15-20 хвилин.
Слід зауважити, що вологість і цвіль — не єдині вороги сухофруктів. Є ще й жучки, які досить часто заводяться у запасах. Позбутися від них також допоможе вищеописаний метод.
Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини