Найбільше лохину купують у Києві та в великих містах, де люди заробляють більше. На гуртових ринках ягода в середньому коштує близько 300 грн, у роздріб – до 400.
Ціни міняються майже щодня, розповів головний агроном агрокомпанії “Еко-Парк” Федір Прима. Займається вирощуванням лохини на Чернігівщині, – пише Газета.юа.
“В Україні ще не почався сезон збору лохини. Та ягода, яка є зараз продається – імпортна. Коли почнеться збір української лохини, залежить від погоди. Це може бути 1-5 липня, а можливо і 10-го. Ціна залежатиме від попиту. Є різні прогнози. Одні говорять, що ягода подешевшає. Інші прогнозують, що ціни будуть на рівні минулого року. Попит залежить від купівельної спроможності людей, культури споживання. А пропозиція – від кількості виробників на ринку, погодних умов. Відповідно, цього року пропозиція має бути доволі велика, а попит – поки що не відомо”, – каже Федір Прима.
За чотири роки площі під лохиною в Україні зросли в 6 разів.
“Офіційна статистика каже, що станом на початок 2021 року лохиною засаджено близько двох тисяч гектарів. За неофіційною – уже 3 тисячі гектарів. Ми орієнтуємося на останні. 4-5 років тому вирощували 600 чи 800 гектарів. З’являються нові виробники, розширюються вже існуючі. Лохину вирощують у Закарпатській, Волинській, Житомирській, Київській і Черкаській областях. Торік був неврожай, тому ціни були високі. Кожен рік ягід усе більше і більше на ринку і попит зростає”, – говорить агроном.
У Європі кілограм лохини в магазинах коштує від 8 до 12 євро.
“Там більш стабільні ціни за рахунок того, що купівельна спроможність громадян вища. Це основний експортний ринок для українських виробників. Покупцем нашої лохини номер один є Нідерланди, потім Польща, Німеччина, Велика Британія, скандинавські країни. В Україні спостерігається тренд на здорову їжу. Люди почали більше купувати ягід. Це позитивно впливає на розвиток галузі”, – зазначив Федір Прима.
В Україні клімат підходить для вирощування лохини, додав агроном.
“Є варіанти збирання ягід машинним способом. Але для отримання високої якості продукції необхідно використовувати ручний збір. Торік робочих рук вистачало. В цьому році будемо бачити, як люди, які обіцяли приїхати, виконають свої обіцянки. Є люди, які щороку їздять на збір лохини. Поки що нема глобальної кризи зі збирачами. Торік платили близько 12 гривень за кілограм зібраної ягоди. За день одна людина може зібрати 40-60 кілограмів”, – підсумував Федір Прима.
Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини