У Чистий четвер заведено випікати великодній хліб, який має назву паска. Це один з головних символів у великодньому кошику. З паскою пов’язано чимало народних прикмет, один з яких стосується незаміжніх дівчат.
Паски випікають саме жінки, а рецепт передають з покоління в покоління. Кажуть, що для того, щоб паска вдалася, господиням варто випікати її в чистому одязі. Окрім того, за традицією, важливо, щоб на кухні була лише та людина, яка пече паску, тоді й тісто почне добре сходити, – пише 24 канал.
Господиня також має помолитися та запалити свічку й попросити заступництва вищих сил. Випечену паску змащують білою мастикою та прикрашають різноманітними смаколиками. А от в деяких регіонах вершечок паски оздоблюють виробами з тіста – пташками, шишками, колосками, косичками, хрестиками, геометрично-рослинними орнаментами.
