Пана судять по халявах, а порядну галицьку господиню – по пасках. У суботу святимо великодні пасочки. Християни зійдуться до церкви – кожен зі своїм Великоднім кошиком, у якому між ковбасою та шинкою з крашанками гонорово лежатиме вона – Пані Паска. Чого гріха таїти, передвеликодній час – це як своєрідний конкурс: в кого паска вдалася, в кого купована, а в кого – пляцок. Як правильно пекти паску, щоб вона гарно виросла, була смачна і тішила око не лише Вам, а й Вашим сусідам, які через плече у церкві заглядатимуть у Ваш кошик?
Про це знає добре Марта Гулей. Занотовуйте, друзі!
– Виділа сь які в неї паски? Не паски, а плєцки. Встидала бись таке во світити
– А бачиш Нуська взагалі куповані до кошика дала! Шо то за газдиня?
Великдень вже не за горами, а на Великдень кожна пор*ядна господиня має спекти паску, а ліпше пасок так десіть-пітнайці. Паску пекти – то не коники ліпити, має всшьо бути ідиально! Найперше треба визначитись коли ті паски пекти, хтось пече в четвер, а хтось вже в суботу. Але я кажу шо ліпше в четвер, бо в суботу вся сім*я вам над головов ся збере і буде підганяти, а вам воно треба? Як вжесьте вибрали четвер, то треба пам*ятати, шо в хаті має бути ціхо як в трумні, ніхто не має права говорити, ходити, бігати і кричати, того починайте вчити дітей літати вже – бо то наука непроста! Мух всіх мусите повиловлювати і випустити на волю, бо як будут дзижчати, то паски вам повтікают. Коли вже сталосі так, шо хто до вас заговорив, чи не дай Бог шось ся спитав – маєте надутись як індик, і сильно ся взлити, але говорити ні-ні, як тілько заговорите, то паскам можна сказати гаплик.
Як рішили сьте паску купити, і світити куповані, йдіт в магазин рано-рано, бись сушіди вас не побачили, візміть ладний кульочок, і паску ставте на сам низ, наверха можете поставити 2 батони і пів сірого, щоб вашу покупку під ними було не розгледіти. Чек обов*язково заберіт і спаліть його вдома – жиби ніхто не бачив. Потім берете то ваше куповане чудо і троха його підмнєцкайте, щоб всі знали шо самі спекли, а найліпше його запхати в форму для паски, підігріти і вийти на балькон з криком «А дивисі Ганю, які в мене паски ладні, не то шо твої». Теперка вже точно можна світити!
Ну і на кінець пишу вам рецепт паски, такий файний, жи навіть в мене-криворучки все дуже слічно виходе:
Берете півлітра молока, 1 горня цукру (не дуже велике), шестеро яєц (з жовтки і три цілі, білками можете голову намастити, чи шо там мастят), півсклянки холодного розтопленого масла (то як ви вже розтопили лишіт бись вистигло), 50грамів дріжджів, півложечки соли (чайної, не тої шо ви борщ нев ісьте), родзинки (то як вам вже ся хоче), і мука (десь 1 кг, але то треба кидати і кидати)
Дальше в велику мидницю дробите дріжджі і закидаєте цукор, ставите в тепле місце, най ся гріє. Як дріжджі ваші розмнякнуть, даєте туда молоко, то шо спочатку відклали і знов ставите в тепло. Як та ваша мацька забродить (побачите піну – знайте воно бродить) додаєте все шо в вас зосталось (мука, яйці і теде), і мішаєте. Мішаєте сильно як ніколи не мішали, так бись аж руки боліли (десь півгодини). Накриваєте ту мидницю рушником, і чекаєте шоби виросло. Як стало високе як тополя, ну чи може троха менше, ще раз його помнєцкайте і знову най росте. Як вже виросло – берете форми і накладаєте його туди (1/3 від форми, бо ше вам виросте- не брешу) і знову в тепло. Як стане тіста майже до краю форми (слідкуйте шоб не повтікало), мастите яйцем і ставите в розігріту духовку (180 градусів) хвилин на 40. Вшьо – паски готові
Тільки мовчати не забувайте!
Подготувала Роксоляна Панич для Україна Неймовірна
Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини