Секрети шведського столу: за допомогою яких прийомів готелі економлять на відпочивальниках

Шведський стіл приваблює своєю великою кількістю продуктів і страв. Багатьох туристів цікавить питання, як у готелях із системою “шведський стіл” встигають подавати таку кількість страв із незначними витратами на продукти.

Існує думка, що готелі і заклади, де є шведський стіл, обманюють людей. Так, одні стверджують, що економлять на продуктах, виставляючи повторно тільки їжу з тривалими термінами зберігання. Інші ж упевнені, що заклади спеціально красиво подають дешеві страви, щоб люди звертали на них увагу, – пише OBOZREVATEL .



Про те, як насправді влаштований шведський стіл у готелях і закладах, розповів голова Асоціації індустрії гостинності України Олександр Лієв. Експерт також зізнався, на чому найчастіше економлять дорогі й дешеві готелі з подачею “шведський стіл”.

За словами Олександра, красиво оформлювати й подавати страви потрібно будь-які, незалежно від готелю і економії. До того ж експерт зізнався, що пропонувати туристам шведський стіл набагато вигідніше, ніж подавати порційне меню.

“У цьому і полягає основна економія технології виробництва. Справа в тому, що коли готують порційне меню, кількість відходів і нез’їденої їжі перевищує. А з системою “шведський стіл” кухарі знають, у якій кількості і що потрібно готувати. До того ж фізичної праці йде набагато менше, ніж у закладах, де подають і сервірують стіл офіціанти. Також відрізняється і об’єм їжі, яку готують порційно, – тут вона набагато більша”, – розповів фахівець.

Шведський стіл набагато вигідніше готельєрам, ніж закладам, де є порційне меню

Також експерт розповів про те, чи обманюють готелі людей, де є шведський стіл. Так, за словами голови індустрії гостинності, найчастіше все залежить від технології розміщення. Крім того, фахівець додав, що економлять не тільки дешеві, але навіть найдорожчі готелі, як за кордоном, так і в Україні, і це нормально.

“В економії має бути все раціонально. Якщо наприклад, у готелі розкішний сніданок, то рішення знову зупинитися тут може бути пов’язано саме з якісною подачею їжі”, – зізнавався Олександр.

Економлять не лише дешеві, але навіть найдорожчі готелі, як за кордоном, так і в Україні

Як економлять на шведському столі: розповідає Олександр Лієв

  • Дешеві страви виставляють на початку, дорогі – в кінці. Так, наприклад, людина, поки дійде до найдорожчого (м’ясо, риба, морепродукти), найчастіше її тарілка вже буде наповнена.
  • Видають маленькі тарілки для страв. Це зроблено з метою економії, щоб не набирали зайвого. Наприклад, людина набрала страв, пішла поїла і, якщо потрібно буде, взяла знову їжу.
  • Купують дорогі продукти оптом. Або ж з урахуванням регулярних закупів у постачальника за знижкою.
  • У Туреччині та Єгипті, де є система “шведський стіл”, готель звільняється від податків. Це відбувається за рахунок того, що необхідно спожити певний об’єм місцевої продукції.

Дешеві страви в шведському столі виставляють на початку, дорогі – в кінці

Крім того, Олександр розсекретив, що найчастіше дешеві готелі економлять не на їжі, а на розміщенні відпочивальників.

“Найчастіше заробляють не стільки на харчуванні, скільки на розміщенні. Якщо в готелі якісний шведський стіл, йде великий обіг. Це стереотип, що дешеві готелі – це завжди погана їжа. Найчастіше відмінність дорогих і бюджетних готелів полягає за рахунок розмірів номерів, сервісу і ресепшну”, – повідомив фахівець.

Готельєри заробляють на розміщенні відпочивальників, а не на харчуванні

Однак харчуватися в таких місцях не завжди безпечно. Їжа зі шведського столу може стати причиною отруєння.

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини