Мода на здорове харчування набирає обертів. Оглядаючи магазинні прилавки і вивчаючи склад кожного продукту, який зазначений на упаковці, ми з упевненістю стверджуємо, яка їжа однозначно корисна, а яка може сильно нашкодити організму. Але наукові дослідження підтверджують, що поняття користі – відносне, і багато продуктів приховують в собі безліч різних речовин, про дію яких ми не підозрюємо.
Ми в Тутка склали добірку продуктів, які впливають на психіку.
- Очищений рис містить швидкорозчинні вуглеводи, через які молекули глюкози миттєво надходять у кров. Відбуваються стрибки рівня цукру, які дуже негативно позначаються на здоров’ї мозку і нервової системи.
- У попкорні містяться протеїн, золото, фосфор, залізо і кремній, а також магній, який дозволяє нервовій системі працювати безперебійно. А вітаміни групи В, якими також багатий попкорн, допомагають при депресіях і стресах.
- В тунці багато ртуті, надлишок якої в організмі може призвести до проблем з пам’яттю. Також він містить поліхлоровані дифеніли – синтетичні речовини, які діють як гормони і порушують роботу нервової системи.
- Сало містить рідкісну арахідонову кислоту. Вона знаходиться в тканинах організму і незамінна для роботи мозку. Її дія допомагає протистояти хворобі Альцгеймера.
- Злаки містять глютен, який необхідний для проростання. Антитіла (білкові сполуки, які перешкоджають розмноженню мікроорганізмів і знищують токсичні продукти, які виділяються останніми) до глютену здатні атакувати і дуже важливі для нас речовини, порушення регуляції яких може викликати напади паніки і депресію.
- Темний шоколад містить флавоноїди – речовини, відповідальні за активацію мозкових клітин. Ці корисні ласощі розширюють судини, стимулюють роботу мозку і постачають його киснем.
- Твердий сир містить тирамін – речовину, яка утворюється в ході розпаду білка і старіння продукту. Тирамін значно підвищує кров’яний тиск і може провокувати мігрень.
- Печена картопля багата калієм, який посилає кисень до мозку. Крім того, в ній містяться глюкоза, вітаміни групи В і амінокислоти: всі вони збільшують приплив крові до голови, завдяки чому мозок отримує необхідну енергію.
- Бобові містять дубильну кислоту, надлишок якої перешкоджає правильному засвоєнню природних мінералів, наприклад, заліза. Це загрожує порушенням кровопостачання головного мозку і розвитком анемії.
- Куркумін, основний інгредієнт карі, містить багато антиоксидантів. А вони якраз борються зі старінням мозку, підтримуючи когнітивні функції, що погіршуються з віком.
- Шафран містить цілий комплекс мінеральних речовин, велику кількість вітамінів групи В, аскорбінову кислоту. Він покращує роботу мозку і навіть лікує нервові розлади.
- Кориця сприяє активній діяльності мозку завдяки вмісту трьох важливих компонентів: коричневого спирту, коричневого альдегіду і ціннамілацетату. Запах кориці допомагає при вирішенні завдань, пов’язаних з концентрацією уваги, візуальною пам’яттю і швидкістю реакції.
Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини