6 серпня в Україні починають діяти нові правила маркування харчової продукції. Етикетка могла бути написана малими літерами, що її покупці не могли прочитати, а інформація про продукт могла бути неповною. Тепер таких проблем у покупців не має бути. Правила виробники будуть впроваджувати поступово. На це уряд дає три роки.
Інформація про продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для покупця за новими законами. Реклама харчів також має бути правдивою, йдеться у сюжеті Сніданку з 1+1.
Шрифт повинен буде чітким, розбірливим і контрастним. Інформація про продукт – лише українською мовою. Переклад – за бажанням виробника. Так само виробники мають збільшити шрифт на упаковках, обрати для літер контрастний колір та прибрати усі картинки або інші графічні елементи, які заважають читати. Інгредієнти-алергени будуть виділені окремим шрифтом або кольором. Якщо у вас алергія на арахіс, соєві боби або молоко – одразу зрозумієте, чи варто купувати продукт.
Дізнатися склад купленого споживач тепер може всюди. Якщо продукт нефасований у супермаркеті, то склад має бути вказаний на мішку, пакеті, або на окремому стенді поруч.
За кригу теперь не доведеться платити. Маса харчів, вкрита крижаною глазур’ю, буде вказуватися без урахування льоду.
Термін придатності буде називатися по-різному. З’явиться маркування “Краще спожити до…”. Це буде означати що продукт, наприклад – кава, ковбаса або сир – за правильного зберігання ще можуть бути вжиті без шкоди для здоров’я після цієї дати. Продукти, які зберігаються ще довше, наприклад – цукор, сіль, міцний алкоголь або жувальна гумка – можуть взагалі бути без терміну придатності. Це вирішує виробник.
Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини