Чому у холодну пору року нам сильніше хочеться їсти

Згідно з дослідженнями, люди дійсно їдять більше у зимові місяці, і є кілька потенційних факторів, які можуть сприяти посиленню голоду. Більшість людей погодяться, що зима — це час для ситної їжі.

Важкі, багаті на вуглеводи страви, солодкі ласощі і вершкові соуси — усе це основні продукти дієти у холодну погоду. Багато людей також повідомляють про те, що взимку вони частіше голодні, відчувають більш сильну тягу і підвищене бажання перекусити. Цей “зимовий” апетит ховається у нас у голові або є причина, через яку ми можемо хотіти їсти більше у холодну погоду, і що ми можемо зробити, щоб не перестаратися? Про це інформує Ukr.Media.



Повернемося до витоків

Холодна погода стимулює наш імпульс до виживання. У давні часи — задовго до того, як люди жили у добре ізольованих оселях з контрольованим кліматом і могли у будь-який час купувати якісні продукти у місцевих продуктових магазинах, — зима була небезпечним часом. Осінній урожай визначатиме, скільки їжі буде доступно у більш холодні місяці, і коли ці запаси будуть витрачені, важко знайти додаткові ресурси, якщо тільки ви не будете дуже багаті. З цієї причини бажання перекусити за появи першого натяку на холодну погоду може глибоко вкоренитися у нашій біологічній структурі. Це імпульс до виживання з колишніх часів, коли наші тіла намагалися накопичити усі калорії, які могли б допомогти нам вижити у часи нестачі — приблизно так само, як дикі тварини накопичують жир, готуючись до сплячки. Це також пояснює, чому ми прагнемо до їжі, багатої на вуглеводи, цукор і жир — наш організм сподівається відкласти достатньо запасів, щоб забезпечити самозбереження.

Їжа зігріває нас

Ще один фактор, який слід враховувати, — це споживання калорій, які також служать для розігріву тіла, оскільки ви додаєте енергію у свою систему. Оскільки холодна погода знижує температуру тіла, ви можете відчути бажання їсти більше. Заковика у тому, що якщо ви відповісте на це спонукання, прийнявши їжу з високим вмістом цукру і жиру, ви викличете стрибок рівня цукру у крові, за яким піде падіння, яке змусить вас почуватися замерзлими і більш голодними, ніж раніше. У результаті, весь цикл повторюється, і ви ризикуєте набрати вагу через надмірне споживання калорій.

Настрій погіршується

Коротші дні та більша кількість часу, проведеного у приміщенні, означають, що деякі з нас піддаються дуже невеликому впливу сонячного світла взимку і у результаті можуть страждати через дефіцит вітаміну D, оскільки нашому організму потрібне сонячне світло для вироблення цієї важливої поживної речовини. Це особлива проблема у багатьох північних країнах, де взимку відносно мало сонця. Ви також можете помітити більш низький рівень серотоніну — нейротрансмітера, пов’язаного з почуттям задоволення і благополуччя, — який також генерується впливом сонячного світла. Обидва ці недоліки пов’язані з початком сезонного афективного розладу, або САР: форми депресії, пов’язаної з більш короткими зимовими днями, на яку страждають багато людей у країнах, де зима приносить з собою темряву. Дослідження показали, що люди, які страждають на САР, зазвичай, жадають вуглеводів, оскільки вони допомагають організму використовувати триптофан, амінокислоту, яка може перетворюватися на серотонін для підвищення його рівня у крові. Однак для того, щоб цей процес працював, важливо також їсти багато продуктів, багатих на триптофан, таких як листова зелень, птиця, морепродукти і броколі, і не вживати стільки рафінованих вуглеводів, щоб для них не залишалося місця.

Ситна їжа асоціюється із зимою

Попри те, що існують біологічні причини, чому взимку ми хочемо їсти більше, частина цієї традиції також є психологічною і глибоко вкорінена у нашій культурі. З дитинства нас вчать асоціювати зиму з важкими, ситними стравами — так званою “комфортною їжею”, а не з салатами та іншими більш легкими стравами. Так само Різдво та інші зимові свята традиційно пов’язані з бенкетом і пустощами, що у поєднанні з переважанням особливих частувань, які можуть бути недоступними у будь-який інший час року, змушує нас споживати значно більше, ніж ми зазвичай могли б. Отже, культурні очікування і традиції, а також глибоко вкорінені розумові асоціації сприяють нашому прагненню їсти більше у зимові місяці.

Вдома у погану погоду

Останній момент, який слід враховувати, — це той факт, що ми схильні більше залишатися у приміщенні взимку у погану погоду, часто пропускаємо тренування і інше активне проведення часу на користь неробства перед телевізором або комп’ютером. Це може зробити нас схильними до нескінченних перекусів через нудьгу або через те, що ми звикли їсти, коли робимо певні речі, наприклад, дивимося фільм. Оскільки це додаткове приймання їжі поєднується зі зниженням фізичної активності, це може призвести до лякаючого збільшення ваги взимку. Однак проблема у тому, що багатьом з нас так і не вдається повністю скинути зайві кілограми, а це означає, що вага може почати накопичуватися приблизно через десять років.

Поради, як уникнути збільшення ваги взимку

Якщо вас турбує, що ви набираєте вагу взимку через зайве харчування, ось кілька швидких порад про те, як ви можете протидіяти цим ефектам:

  1. Коли виникає бажання перекусити, їжте корисні супи, рагу та інші низькокалорійні страви, які містять багаті на клітковину овочі та інші корисні інгредієнти, а також протеїн, щоб відчути насичення. Знайдіть більш здорові версії ваших улюблених продуктів, щоб ви могли насолоджуватися ними, не перевищуючи денний калораж.
  2. Регулярно перекушуйте протягом дня здоровими продуктами, щоб підтримувати метаболізм і уникати тяги до солодких та жирних ласощів.
  3. У денний час виходьте на вулицю і постарайтеся отримати трохи сонця на відкриту шкіру, щоб поповнити рівень вітаміну D і серотоніну.
  4. Якщо ви вважаєте, що страждаєте на САР, зверніться по професійну допомогу.
  5. Продовжуйте регулярно займатися спортом — це підніме ваш настрій, відверне вас від їжі і спалить частину зайвих калорій.
Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини