Фото дня: вчений намагається приготувати їжу в Антарктиці при -70°C

Кіпріен Версо зараз працює на найбільш віддаленій науковій базі світу: антарктичній станції Конкордія.

Він – гляціолог (фахівець з криги) та астробіолог (науковець, що вивчає можливість існування живих організмів у космосі та на інших планетах, крім Землі. Ця наука розглядає вплив на можливо існуючих організмів космосу гравітації, температури, життя у вакуумі), пише Bored Panda, передає Українська правда.Життя.



Коли Кіпріен не дуже зайнятий збиранням зразків і дослідженнями, то веде блог.

Там він ділиться своїм досвідом життя в екстремальних умовах, адже науковець разом з командою – дванадцятьма вченими, техніками, кухарем та лікарем – живуть на базі, де настільки холодно, що навіть бактерії не можуть вижити.

9 місяців на рік, коли триває у цьому місці зима, до вчених неможливо дістатися, як і їм покинути станцію.

Просто заради веселощів Кіпріен вирішив вийти на вулицю і спробував покуховарити, фіксуючи це на фото:

“У нас закінчилася свіжа їжа на початку зими тут (оскільки у нас немає поповнення від початку лютого до початку листопада), тому їмо в основному заморожені продукти. З огляду на те, що температура ніколи не є плюсовою, ми просто зберігаємо її в контейнерах назовні”.

Через брак кисню та пустельний ландшафт вчені почуваються, ніби на іншій планеті.

“Це найхолодніше місце на Землі, де температура взимку може опускатися до -80°C, – пояснив він. – Ми знову бачимо Сонце після трьох місяців, за які воно навіть не виходить на наш горизонт. Повітря дуже сухе і бідне на кисень”.

Незважаючи на такі умови, Конкордія приваблює науковців з різних галузей – астрономії, людської фізіології (Європейське космічне агентство використовує станцію для проведення дослідження можливих наслідків тривалого перебування людини в умовах довгих космічних польотів. Надзвичайно суворі умови в околицях Конкордії максимально наближені до умов, у яких перебуватимуть астронавти під час довгих космічних польотів), кригознавства, наук про атмосферу та геофізики.

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини