Супрун розповіла про користь і шкоду кавунів

Загрозу здоров’ю несуть не ранні кавуни, а брудні.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун – повідомляє Дивись.info

За її словами, на поверхні немитих кавунів живуть кишкові інфекції Salmonella і Listeria. Найбільше їх у ягодах, які продають на трасі або на ринку біля м’яса, менше – у тих, які продають у супермаркетах.



Саме тому Супрун наголошує, що перед вживанням потрібно мити кавуни. Інакше бактерії з поверхні потраплять у м’якоть, а потім – у кишечник.

Очільниця МОЗ зазначає, що люди з надлишком калію в крові не повинні переїдати кавунів. В іншому разі у них може виникнути спазм м’язів або аритмія.

«Цукрів у кавуні відносно мало, але літр кавунової м’якоті – це вже 60 грамів цукру. Тому звична щедра порція кавуна має значні глікемічні навантаження. Найкраще – знати міру і поєднувати кавуни з іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підвищену глюкозу в крові не такою різкою», – сказала Супрун.

Вона також наголосила, що не потрібно їсти насіння кавуна. Воно хоч і має багато корисних речовин, але містить антинутрієнти: фітин, таніни, оксалову кислоту й інгібітори трипсину (фермент, який розщеплює білки). Найкраще знижують вміст антинутрієнтів сушка в духовці або смаження.

Вона рекомендує не викидати насіння, а сушити в духовці і зберігати «на довгі зимові вечори, коли так хочеться щось погризти».

Додавайте "Шляхту" у свої джерела Google Новини